Νήσος Πάτμος

Νήσος Πάτμος

«Τήν παραμονή, λίγο μετά τά μεσάνυχτα, “ἐγενόμην ἐν τή νήσω τή καλούμενη Πάτμω”. Καθώς ἔπαιρνε νά χαράξει ἤμουν πάνω στή Χώρα. Ἡ θάλασσα, ἀκίνητη σάν τό μέταλλο, ἔδενε τά τριγυρινά νησιά. Δέν ἀνάσαινε οὔτε ἕνα φύλλο μέσα στό φῶς πού δυνάμωνε. Ἡ γαλήνη ἦταν ἕνα κέλυφος ὁλωσδιόλου ἀράγιστο. Ἔμεινα καρφωμένος ἀπό αὐτή τήν ἐπιβολή ἔπειτα ἐνίωσα πώς ψιθύριζα: “Έρχου καί βλέπε…”»

Γεώργιος Σεφέρης


Η Πάτμος, ως επίγειος παράδεισος, περιμένει τους επισκέπτες της να τους αποκαλύψει όλες τις ομορφιές που όχι μόνο η φύση της χάρισε, αλλά και μία Υπέρτατη Δύναμη που είθε να καθορίσει τη μοίρα της και τον προορισμό της.

Το νησί της Αποκαλύψεως και η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου – όπως αποκαλείται η Πάτμος παγκοσμίως – το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εξόριστος έφτασε ώστε να ασκητέψει και εν συνεχεία να συγγράψει περί τα 95 μ.Χ. το ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς και ατμοσφαιρικούς προορισμούς, χωρίς όμως να απουσιάζει ο κοσμοπολίτικος αέρας ενός Αιγαιοπελαγίτικου νησιού και η πολιτιστική παράδοση.

Patmos-Aerial photoshoot

Patmos-Aerial photoshoot

Η πολυσχιδής δαντελωτή ακτογραμμή της, δέκα φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας σε σχέση με την έκτασή της, δημιουργεί μοναδικούς κολπίσκους και παραλίες, άλλες βοτσαλωτές, άλλες με άμμο ή με βράχια και σπηλιές που καθιστούν την Πάτμο συνάμα έναν ιδανικό προορισμό γαλήνης, ηρεμίας, γραφικότητας, μυστικισμού και αναψυχής, που αγκαλιάζει με την αύρα της τον καθε επισκέπτη.

Η μεσαιωνική πόλη της Χώρας, με το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που δεσπόζει σα στέμμα στην κορυφή της, τα γραφικά και πολυδαίδαλα σοκάκια και αρχοντικά σπίτια που περιβάλλουν την Μονή, καθώς και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών προσφέρουν στους επισκέπτες της την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν έναν κόσμο αλλοτινό και σύγχρονο συνάμα, που συνδυάζει την ηρεμία με το ανεπιτήδευτο κοσμοπολίτικο στοιχείο και τον πολιτισμό.

Το ελληνικό κράτος, αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενο την ιδιαιτερότητα και την ιερή πλευρά τούτου του τόπου το 1981 ανακήρυξε με νόμο του εθνικού κοινοβουλίου την Πάτμο ως «Ιερά Νήσο», ενώ η Unesco το 1999 κατέταξε την Χώρα της Πάτμου, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά τη σπουδαιότητα και την αναλλοίωτη ομορφιά και γραφικότητα του νησιού αυτού ανά τους αιώνες. Παράλληλα η Πάτμος ανήκει στο δίκτυο COESIMA, ως ένας από τούς επτά σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στην Ευρώπη.

Η Πάτμος είναι το νησί εκείνο που με την κατανυκτικότητά του και την αυθεντική του ομορφιά δεν αποτέλεσε πηγή εμπνευσης μόνο για τους νομπελίστες Έλληνες Ποιητές Ελύτη και Σεφέρη, αλλά και για τον γερμανό λυρικό ποιητή Friedrich Hölderlin, ο οποίος συγκλονισμένος από το φυσικό κάλλος του νησιού έγραψε:

 ΠΑΤΜΟΣ – Για τον Κόμη τού Homburg

(…) Στου πελάγους την αβέβαιη πεδιάδα, αρκετοί οι ασκίαστοι δρόμοι
Μα ο θαλασσοπόρος μου γνωρίζει τα νησιά. Και καθώς άκουσα
Πως ένα από τα κοντινά ήταν η Πάτμος,
Επόθησα να προσαράξουμε και στην σκοτεινή σπηλιά της να βρεθώ κοντά.
Γιατί εν αντιθέσει με την αρχοντική την Κύπρο, πλούσια σε πηγές,
Ούτε σαν κάποιο άλλο από τα νησιά δεν κατοικεί η Πάτμος,
Αλλά πάντα φιλόξενη είναι αυτή στο ταπεινότερό της σπίτι,
Και αν κάποιος ξένος, από ναυάγιο ή θρηνώντας
Για την χαμένη του πατρίδα ή έναν φίλο μακρινό,
Φτάσει εδώ, αυτή ακούει, και τα παιδιά της,
Φωνές τού διάπυρου δασυλλίου, λεπτή ροή μιας χούφτας άμμου,
Γη σχιζόμενη σ’ έναν αγρό, οι ήχοι της,
Τον ακούνε και μια τρυφερή ηχώ από τον θρήνο του κυλά.
Ετσι εφρόντισε κάποτε τον θεαγάπητο Προφήτη
Αυτόν που στην ευλογημένη του νιότη είχε περπατήσει
Με τον Υιό τού Υψίστου, αναπόσπαστα (…)

Friedrich Hölderlin (1803), μτφ. Μαριάν Γεωργοπούλου

Δείτε και αυτό

Δήμος Πάτμου

Μήνυμα του Δημάρχου Πάτμου για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πάτμος, 8 Ιουνίου 2018 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αριθμ. Πρωτ:3906 ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Ταχ. Δ/νση: Χώρα –Πάτμος Προς: Γενικό Λύκειο Πάτμου Τ.Κ: 855 00 ΠΑΤΜΟΣ Πληρ: Δήμαρχος Τηλέφωνο: 22473 60301 Fax:

H Πάτμος

Δελτίο Τύπου «Ταξίδι Δημάρχου στην Αθήνα»

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος στο ταξίδι του στην Αθήνα συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θεόδωρο Δρίτσα για το

Δραστηριότητες

Νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας

Σήμερα 30/05/2018 τοποθετήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας δύο λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στέγασης του αυξημένου αριθμού μαθητών. Η προμήθεια των αιθουσών έγινε από ίδιους πόρους