Ο Θεσμός

Ο Θεσμός

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού &Μουσικής Πάτμου

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι:Μαρία Μιχελλή & Θεολόγος Μιχελλής

 

Το «Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 με την ονομασία «Συναπάντημα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών» με διοργανωτές το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου και τον «Χορευτικό Όμιλο Νέων και Φίλων της Πάτμου» με έδρα την Αθήνα και πρόεδρο τον κ. Γιώργο Γαμπιεράκη, καθώς και με τη στήριξη της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Από το 2017 το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου διοργανώνεται  από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και με καλλιτεχνικούς υπεύθυνους τους Μαρία Μιχελλή και Θεολόγο Μιχελλή.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης περιοχών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και η ανταλλαγή ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων σχετικά με τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου διεξάγεται κάθε χρόνο το δεύτερο ΠΣΚ του Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, το οποίο εντάσσεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Στην τριήμερη μουσικοχορευτική εκδήλωση φιλοξενούνται 10 χορευτικές ομάδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, οι οποίες παρουσιάζουν επί σκηνής την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική τους παράδοση, τις παραδοσιακές ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμά τους, με τη συνοδεία δεξιοτεχνών οργανοπαικτών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Μαζί τους συμπράττουν ντόπιοι και εξωτερικοί συνεργάτες των συλλόγων, οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα μουσικά και γλωσσικά ιδιώματα της κάθε περιοχής.

Επιπλέον, κάθε χρόνο τιμώνται και βραβεύονται σημαίνοντα πρόσωπα για την προσφορά τους στην παράδοση.  Παράλληλα, τιμώνται ντόπιοι μουσικοί και χορευτές για την προσφορά τους στην τοπική μουσικοχορευτική παράδοση.

Στο πλαίσιο του  Φεστιβάλ πραγματοποιείται σεμινάριο με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Πάτμου», το οποίο απευθύνεται στα μέλη των χορευτικών ομάδων που φιλοξενούνται στο νησί και περιλαμβάνει εισήγηση για την τοπική πολιτισμική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής παράδοσης της Πάτμου και διδασκαλία του τοπικού χορευτικού ρεπερτορίου.

Το διαδραστικό πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ και το σεμινάριο έχουν ως στόχο να παρέχουν στους συμμετέχοντες μια άμεση, βιωματική εμπειρία με την πολιτισμική και την μουσικοχορευτική παράδοση της Πάτμου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

    

 

Δείτε και αυτό

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου

8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου – Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής Πάτμου 6 -7- 8 Σεπτεμβρίου 2019 Υπαίθριο αμφιθέατρο Ιερού Σπηλαίου Αποκάλυψης   Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου Συνδιοργάνωση: Δήμος Πάτμου, Περιφέρεια

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου

Όροι και Αίτηση συμμετοχής για το 8o Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου

Πάτμος 6-7-8 Σεπτεμβρίου 2019 Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το «8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου». Η εκδήλωση τελεί με την υποστήριξη της Ιεράς

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και μουσικής Πάτμου – Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής Πάτμου 8 – 10 Σεπτεμβρίου 2017 Υπαίθριο αμφιθέατρο Ιερού Σπηλαίου Αποκάλυψης Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου Συνδιοργάνωση: Δήμος Πάτμου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου