Παραλίες

Η ακτογραμμή τής Πάτμου εμφανίζει μια εντυπωσιακή ποικιλία από ακτές, κόλπους, λιμενίσκους, ακρωτήρια, όρμους και βράχους με περίεργα σχήματα. Σαν χάντρες σε κομπολόι, οι παραλίες διαδέχονται η μια την άλλη, η κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Εκείνες που είναι προσβάσιμες μέσω του οδικού δικτύου και οχήματος είναι οι ακόλουθες:

Άγριο Λιβάδι (ή Αγριολίβαδο)

Παραλία Άγριο Λιβάδι

Παραλία Άγριο Λιβάδι

 

Οργανωμένη, αμμουδερή παραλία, με αλμυρίκια, ταβέρνες beach bar, νεανική ατμόσφαιρα και θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται 4χλμ. βορειοανατολικά από την Σκάλα (35-40 λεπτά πεζή) και φημίζεται για τα καθαρά – σχετικά αβαθή – νερά της.
Έχει θέα προς το νησάκι τής Αγίας Θέκλας, όπου βρίσκεται η εκκλησία από όπου και πήρε το όνομά του, και παραλία την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί κωπηλατώντας.

 

Άγιος Θεολόγος
Πρόκειται για την παραλία μέσα στον κόλπο τής Σκάλας, η οποία καταλήγει στο Βαφτιστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά τα αλμυρίκια κατά μήκος της προσφέρουν σκιά, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια. Η εύκολη πρόσβαση και οι κοντινές παροχές που προσφέρονται είναι παράγοντες που την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Αλυκές
Όπως δηλώνει το όνομά της, στην περιοχή αυτή υπήρχαν παλιά οι αλυκές της Μονής Πάτμου. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου του Σταυρού που βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού.

Απολλού
Με θέα το πέλαγος προς τους Αρκιούς, η μικρή αυτή βραχώδης παραλία βρίσκεται στο ανατολικό και βόρειο τμήμα τού νησιού, κάτω από την μικρή εκκλησία του Απολλού (ή Απολλώ).

Άσπρη
Σε μικρή απόσταση από την Σκάλα και πριν το Μελόι, βρίσκεται η παραλία Άσπρη με άμμο και ψιλό βότσαλο. Μικρός απομονωμένος κόλπος με θέα τη Μονή τής Πάτμου που διαθέτει αλμυρίκια για σκιά και μια ψαροταβέρνα στο ένα της άκρο.

Βαγιά

Παραλία Βαγιά, Πάτμος

Παραλία Βαγιά, Πάτμος

 

Η βοτσαλωτή Βαγιά, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, λίγο μετά τον Κάμπο (1χλμ. από την στάση τού λεωφορείου) και σε απόσταση 7χλμ. από την Σκάλα είναι μία από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού με λίγα δένδρα κατά μήκος τής ακτής που προσφέρουν σκιά και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Στην κορυφή του κολπίσκου λειτουργεί μία καφετέρια που προσφέρει κρύα πιάτα και γλυκά.

 

 

Γερανός (ή Λιβάδι του Γερανού)

Livadi Geranou beach

Παραλία Γεράνου, Πάτμος

 

Από τίς πιο ήσυχες παραλίες, αλλά συνάμα και τις πιο αγαπητές στους αλλοδαπούς τουρίστες, ο βοτσαλωτός Γερανός με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα τού νησιού και προστατεύεται από τα μελτέμια τού καλοκαιριού. Χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αρκετά αλμυρίκια για σκιά, έχει απέναντί του το μικρό νησάκι τού Αϊ-Γιώργη με την εκκλησία του που δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο και το οποίο μπορεί κάποιος κολυμπώντας να προσεγγίσει. Λειτουργεί μία ταβέρνα στην αρχή της.

 

Γροίκος

Παραλία Γροίκος, Πάτμος

Ο όρμος του Γροίκου έχει μια όμορφη παραλία με ψιλό χαλικάκι και άμμο, η οποία μοιάζει με λίμνη, καθώς πλαισιώνεται από δύο μικρές χερσονήσους και προστατεύεται από το πέλαγος από την νησίδα Τραγονήσι. Είναι αγκυροβόλιο ιστιοφόρων, προσδίδοντάς του μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Εντυπωσιακό στοιχείο τού τοπίου είναι η θέα προς την «πέτρα τής Καλικατσούς«, έναν μεγάλο βράχο που ενώνεται με την στεριά με μια στενή λωρίδα και τον οποίο μπορεί κάποιος περπατώντας κατά μήκος της παραλίας να προσεγγίσει.
Η παραλία του Γροίκου απέχει περίπου 4,5χλμ. από την Σκάλα (με την οποίαν συνδέεται με τακτική συγκοινωνία) ακολουθώντας δρόμο παράλληλο προς την ακτή. Η παραλία διαθέτει λίγα αλμυρίκια, αλλά και ξαπλώστρες, ενώ κατά μήκος αυτής μπορείτε να βρείτε μικρές γραφικές ταβερνούλες.

Ο κόλπος του Γροίκου έχει ενταχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό The most beautiful bays in the world στο Πράγραμμα των ωραιότερων κόλπων του κόσμου.

Διακόφτι
Η παραλία τού Διακόφτι βρίσκεται νοτιοανατολικά τής Σκάλας, στο στενότερο τμήμα τού νησιού (μόλις 200μ.), μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Βοτσαλωτή παραλία που στο ένα άκρο της έχει μεγάλο ιδιωτικό καρνάγιο, στον χώρο τού οποίου λειτουργεί εστιατόριο με έντονα ναυτικό χαρακτήρα και παραδοσιακά πιάτα. Το σημείο αυτό του νησιού είναι ιδιαίτερα γνωστό διότι από εκεί ξεκινάει το μοναπάτι για την παραλία Ψιλή Άμμο.

Κάμπος

KAMPO1

Παραλία Κάμπος, Πάτμος

 

Στο βορειοανατολικό τμήμα τού νησιού, η παραλία τού Κάμπου είναι η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη τού νησιού. Με άμμο αλλά και μικρά βότσαλα κατά μήκος της, έχει καθαρά γαλαζοπράσινα και ρηχά νερά και διαθέτει εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και εκπαιδευτή. Στην γύρω περιοχή λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η περιοχή είναι προσβάσιμη τακτικώς και με την συγκοινωνία του νησιού.

 

Λάμπη

LAMPH

Παραλία Λάμπη, Πάτμος

Πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά στα βορειοανατολικά τού νησιού, που είναι διάσημη για τα πολύχρωμα βότσαλά της. Μάλιστα, τόσοι τα θαύμασαν και πήραν μερικά μαζί τους για ενθύμιο, που απαγορεύεται πλέον η συλλογή τους! Το τοπωνύμιο προέρχεται από το λαμπύρισμα τού ήλιου πάνω στα βότσαλα και την θάλασσα. Εξίσου πολύχρωμοι και με ενδιαφέροντα σχήματα από την διάβρωση είναι και οι βράχοι στα δεξιά τής παραλίας.
Η Λάμπη βρίσκεται 9,5χλμ. από την Σκάλα και η πρόσβαση γίνεται είτε οδικώς (με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ταξί) ενώ διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καφετέρια, αλλά και παραδοσιακό εστιατόριο που προσφέρει νοστιμιές του τόπου.

Λεύκες
Στον ομώνυμο όρμο, στα δυτικά τού νησιού, η παραλία Λεύκες είναι από τίς λιγότερο γνωστές και για τον λόγο αυτό ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν την πολυκοσμία. Η θάλασσα είναι, όμως, συχνά κυματώδης, καθώς το ανοικτό πέλαγος δεν προσφέρει προστασία από τα μελτέμια. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν (άσφαλτος αρχικά και αργότερα χωματόδρομος μέχρι την ίδια την παραλία) διασχίζει ένα χαρακτηριστικό αγροτικό τοπίο τής Πάτμου. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα

Λιγγίνου (ή Δίδυμες)

Παραλία Λιγγίνου, Πάτμος

Παραλία Λιγγίνου, Πάτμος

 

Σε μικρή απόσταση από την Βαγιά ακολουθώντας ένα πέτρινο μονοπάτι (περίπου 15′ πεζοπορίας), βρίσκονται δύο συνεχόμενοι ορμίσκοι, ο ένας λίγο μεγαλύτερος από τον άλλον, αλλά κατά τα άλλα σχεδόν πανομοιότυποι (λόγο για τον οποίον ονομάζονται και Δίδυμες), που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια. Και οι δύο παραλίες είναι στρωμένες με ψιλά βότσαλα και άμμο και έχουν κρυστάλλινα γαλανά νερά.

 

Λιβάδι Καλογήρων
Παλιά, η περιοχή ήταν ερημητήριο μοναχών, εξ ου και το όνομά της. Βοτσαλωτή παραλία μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, το Λιβάδι Καλογήρων προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς την Σάμο. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα.

Μελόΐ

 

Γραφικός κολπίσκος, το Μελόϊ (ή Μελόγι) πήρε το όνομά του από την γλυκύτητα τών σύκων και τών πεπονιών τής γύρω περιοχής. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1,5χλμ. ή 15′ με τα πόδια) βόρεια τής Σκάλας. Εχει αμμώδη παραλία με αλμυρίκια κατά μήκος της και μια μικρή ταβέρνα στο ένα της άκρο.

 

 

 

Πέτρα

Παραλία Πέτρα, Πάτμος

Η παραλία Πέτρα βρίσκεται δίπλα στη στενή λωρίδα γης που ενώνει τον «βράχο τής Καλικατσούς» με την στεριά. Είναι οργανωμένη παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα, τόσο μέσα στην θάλασσα όσο και στην ακτή, και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά. Ο περίφημος Βράχος ήταν, μέχρι τον 14ο αιώνα, ερημητήριο και υπάρχουν μέχρι σήμερα λαξευτά σκαλοπάτια και δεξαμενή νερού, ενώ η θέα που προσφέρει από την κορυφή του είναι από αυτές που μένουν αξέχαστες. Η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί στα θαλάσσια σπορ. Στην Πέτρα λειτουργεί καντίνα, ενώ κοντά στην παραλία υπάρχουν ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα.

 

Σάψιλα
Μικρή παραλία με άμμο, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά τής Πάτμου μεταξύ τής Σκάλας και τού Γροίκου. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι μέσα από τον ομώνυμο μικρό, καταπράσινο οικισμό.

Ψιλή Αμμος

Psili Ammos Patmos

Παραλία Ψιλή Άμμος, Πάτμος

 

Θεωρείται από τίς πιο όμορφες παραλίες τού νησιού και, όπως υποδεικνύει το όνομά της, έχει ψιλή, χρυσή άμμο – και γαλαζοπράσινα νερά, γεγονός το οποίο τής προσδίδει μια εξωτική ομορφιά. Η πρόσβαση γίνεται είτε δια θαλάσσης (διαδρομή περίπου 45′ με καΐκια που φεύγουν καθημερινά από την Σκάλα), είτε ακολουθώντας το μονοπάτι από το Διακόφτι (πεζοπορία μισής ώρας περίπου). Εχει σκιά κάτω από τα (σχετικά λιγοστά) αλμυρίκια, ενώ τούς καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ταβέρνα.

Μπορείτε, επίσης, με καΐκι ή ιστιοφόρο, να ανακαλύψετε τίς παραλίες τών γειτονικών νησίδων, όπως:

 

Αρκιοί (ή Αρκοί)

Αρκιοί

Αρκιοί

Οι Αρκιοί (αρχαία Αρκίτις) είναι η μεγαλύτερη από ένα σύμπλεγμα νησίδων στα βορειοανατολικά τής Πάτμου και σε κοντινή απόσταση βόρεια τών Λειψών. Περιτριγυρίζεται από τίς βραχονησίδες Σμηνερονήσι, Τσούκα, Τσουκάκι, Αβάπτιστος, Μακρονήσι, Ψαθονήσι, Καλόβολος και Νησάκι, καθώς και από το μεγαλύτερο Μαράθι, και το σύνολό τους αποτελεί προστατευόμενη περιοχή τού ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Εχει 44 μόνιμους κατοίκους και έκταση 6,69τ.χλμ., ενώ η ακτή έχει μήκος περίπου 25χλμ.
Το μικρό λιμάνι είναι απάνεμο και πλαισιώνεται από παλιά, ασπρισμένα πέτρινα σπίτια, όπου το καλοκαίρι λειτουργούν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι γνωστότερες παραλίες τών Αρκιών είναι το Λιμνάρι, ο Καψαλισμένος και τα Τηγανάκια, (η τελευταία με καταγάλανα νερά, μισή άμμος και μισή βότσαλα, και προστατευμένη από τον άνεμο από τους βράχους μπροστά στον κόλπο).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Μαράθι

marathi_1

Μαράθι

 

Μικρή νησίδα σε απόσταση 9,3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι τής Σκάλας, το Μαράθι έχει έκταση μόλις 355 στρέμματα και ακτογραμμή γύρω στα 4χλμ. Στον κόλπο τού Μαραθίου, στα ανατολικά τής νησίδας, βρίσκεται και η πραγματικά μοναδική (μόνον μία, αλλά αξέχαστη) παραλία της με άμμο, ενώ στον ίδιο τον κόλπο αγκυροβολούν συχνά αρόδου σκάφη αναψυχής, καθώς υπάρχουν σταθερά, ποντισμένα αγκυροβόλια. Στο νησί λειτουργούν τρεις ταβέρνες, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

 

Χιλιομόδι
Σε απόσταση 3,4 ναυτικών μιλίων από την Σκάλα, το Χιλιομόδι πήρε το όνομά του από την βυζαντινή μονάδα μέτρησης σιτηρών, το μόδι, υποδηλώνοντας ότι παλιά ήταν τόπος καλλιέργειας δημητριακών χάρη στην ύπαρξη μικρής πηγής γλυκού νερού, γεγονός το οποίο τεκμηριώνουν οι πετρόκτιστες αναβαθμίδες και τα χαλάσματα μικρού ανεμόμυλου. Εχει έκταση 280 στρέμματα και η υψηλότερη κορυφή του είναι 114 μέτρα. Παρά το μικρό του μέγεθος έχει πλούσια διαμόρφωση ακτών και μια μεγάλη παραλία με σκούρα βότσαλα στην δυτική του πλευρά. Σήμερα ακατοίκητο, εκτός από λίγους κτηνοτρόφους που φέρνουν τα κοπάδια τους το καλοκαίρι, στο Χιλιομόδι λειτουργούσε παλιά ερημητήριο από το οποίο σώζεται σήμερα μόνον η Εκκλησία τού Αγίου Παντελεήμονα.

Δείτε και αυτό

H Πάτμος

Πρόσκληση σε συνεδρίαση

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              Πάτμος,  16 Νοεμβρίου 2016 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                 Αριθμ.Πρωτ: 6947 ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ     Δ/νση : Χώρα Πάτμος 85500                    ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο και τα Μέλη του  Δημοτικού Πληροφορίες: Ελένη

Γραφείο Τύπου

Συντήρηση Σχολικών Μονάδων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στα σχολικά κτίρια του Δήμου μας. Δύο συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας αποτελούμενα από τεχνίτες, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς έχουν αναλάβει τη συντήρηση και την επισκευή

Αξιοθέατα

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

To 1088 η Πάτμος με χρυσόβουλο παραχωρείται από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό στον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, έναν προικισμένο και μορφωμένο μοναχό από τη Βιθυνία, προκειμένου να ιδρύσει