Άσκηση αντιρρύπανσης στην Πάτμο.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του σε ότι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, προέβη την 11-10-2017 στην  Ετήσια εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στους λιμένες αρμοδιότητάς του, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη Εταιρία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για αντίστοιχα θέματα ΜΕΤΟΠΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, με την οποία έχει συμβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στα πλαίσια του δεύτερου εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαιδεύσεως, που διεξήχθη στο ΠΑΤΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με πολύ μεγάλη συμμετοχή, παρουσιάστηκε μεταξύ των άλλων η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Πάτμου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης ειδικά από Πετρελαιοειδή, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που έχει τοποθετήσει στις Νήσους ευθύνης του, όπως και οι διαδικασίες χρήσης αυτού. Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στο συμβάν βύθισης του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ και τις συνέπειές του, ενώ αναπτύχθηκαν τρόποι και δράσεις που θα μπορούσαν τα μέλη της Ομάδας του Δ.Λ.Τ. να είχανε προβεί, αν αυτό ελάμβανε χώρα σε κάποια εκ των νήσων ευθύνης του.

Στο πρακτικό μέρος, που έλαβε χώρα μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης, έγινε επίδειξη όλου του εξοπλισμού και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορούσε στη διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από Αλιευτικό Σκάφος, πρυμνοδετημένο στη Νέα Μαρίνα Πάτμου. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού έγινε χρήση πλωτού φράγματος μήκους 120 μέτρων, όπως και η απαραίτητη Επιχειρησιακά αγκυροβόλησή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα αντιρρύπανσης απαρτίζεται από εθελοντές, που νοιάζονται για το καλό του Νησιού.

Στόχος της οργάνωσης του Δ.Λ.Τ. Πάτμου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης, ειδικά διαρροής πετρελαιοειδούς, διότι όπως είναι ευνόητο, αν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί αφενός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου μας, ακόμα και στις ζωές των κατοίκων του Νησιού γενικότερα.

Δια του παρόντος, το Δ.Λ.Τ. Πάτμου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εκπαίδευση και ειδικά τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ανάπτυξη», κ. Γεώργιο Καμίτση, ο οποίος διέθεσε και το αλιευτικό του σκάφος «ΣΩΖΩΝ» για την πραγματοποίηση της Άσκησης. Επίσης, για την ενεργή συμμετοχή τους ευχαριστεί τον πρώην Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ. κ. Αθανάσιο Ελισσαίου, την Ένωση Λεμβούχων της Νήσου, τη ΔΕΗ Πάτμου, το Δήμο Πάτμου και το Λιμεναρχείο Πάτμου, αλλά και τους εκπροσώπους του τοπικού τάγματος Στρατού που παρευρέθησαν.

 

Ο Πρόεδρος

 

Στόικος Γρηγόρης


?

Attachments

Δείτε και αυτό

Γραφείο Τύπου

Δελτίο Τύπου 01-04-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δραστηριότητες του Δήμου Πάτμου και ενημέρωση των πολιτών • Κλείνοντας ο Δήμος το έργο τσιμεντοστρώσεις κατασκεύασε την οδό από το Κάθισμα του Απολλού έως και την επικίνδυνη επάνω