Οι μύλοι της Πάτμου – Europa Nostra

Οι μύλοι της Πάτμου – Europa Nostra

europa-nostra-logo

Η Europa Nostra αποτελεί μία πανευρωπαϊκή ομοσπονδία οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς για την διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η οποία ιδρύθηκε το 1963 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από το 1978 η Europa Nostra απονέμει κάθε χρόνο βραβεία σε τέσσερεις κατηγορίες πολιτιστικών έργων αξιολογώντας αυτά σε τέσσερις κατηγορίες: συντήρηση· έρευνα και ψηφιοποίηση· ειδικές υπηρεσίες· εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό το 2012, η Πάτμος απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «συντήρηση» για την υποδειγματική αναπαλαίωση των τριών ανεμόμυλων της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Χώρα.

Οι δύο ανεμόμυλοι κατασκευάστηκαν το 1688 και ο τρίτος το 1863, ενώ την δεκαετία του 1950 εγκαταλήφθηκαν όπως έγινε και με τους περισσότερους ανεμόμυλους στην Ευρώπη. Μετά την αναπαλαίωση αυτών το 2012 οι ανεμόμυλοι πέραν του ότι είναι επισκέψιμοι από το ευρύ κοινό, παράλληλα έχουν τεθεί σε λειτουργία παράγοντας περιορισμένη προς το παρόν ποσότητα αλευριού με προοπτικές αύξησης της παραγωγής αυτής.

Δείτε περισσότερα για τους Μύλους της Πάτμου.

Οι μύλοι της Πάτμου :

Βίντεο σχετικά με την διαδικασία Συντήρησης και Αποκατάστασης

Δείτε και αυτό

H Πάτμος

Δραστηριότητες στο νησί από τον Δήμο Πάτμου στη Χώρα και στο Κάθισμα του Απολλού

  Υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου επισκευάζουν το καλντερίμι στα Άγια των Αγίων στη Χώρα της Πάτμου. Συντήρηση και επισκευή του Ιερού Καθίσματος του Απολλού ιδιοκτησίας Δήμου Πάτμου από

Αξιοθέατα

Οι Μύλοι της Πάτμου

Οι ανεμόμυλοι τής Χώρας Κτισμένοι στα ανατολικά τής Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα, οι τρεις ανεμόμυλοι τής Χώρας έδωσαν το όνομά τους στην γειτονική