Οι Μύλοι της Πάτμου

Οι Μύλοι της Πάτμου

Οι ανεμόμυλοι τής Χώρας
Κτισμένοι στα ανατολικά τής Ιεράς Μονής Πάτμου, στην κορυφή λοφίσκου με θέα προς την θάλασσα, οι τρεις ανεμόμυλοι τής Χώρας έδωσαν το όνομά τους στην γειτονική συνοικία τών Μύλων και από την στιγμή τής αποκατάστασής τους το 2010, αποτελούν ένα επιπλέον κόσμημα τού νησιού, το οποίο βραβεύτηκε από την Europa Nostra.

Οι ανεμόμυλοι (δύο εκ τών οποίων χρονολογούνται στο 1588, και ο τρίτος κτισμένος το 1863) έπεσαν σε αχρηστία στα τέλη τής δεκαετίας 1950, όταν η βιομηχανική αλευροποιΐα αντικατέστησε την παραδοσιακή παραγωγή όπως έγινες σε όλη την Ευρώπη οι μύλοι  ερειμώθηκαν.

Τα ερειπωμένα κελύφη, ορατά από την θάλασσα, συγκίνησαν τον Ελβετό ιστιοπλόο και τραπεζίτη, κ. Charles Pictet, ένθερμο φίλο της Πάτμου, ο οποίος τα οραματίστηκε με πανιά να γεμίζουν από τον Αίολο σαν γήινο ιστιοφόρο, αλλά και να συνεισφέρουν τόσο στο τοπίο όσο και στην τοπική κοινωνία, όπως είχαν κάνει επί τέσσερεις συνεχείς αιώνες.

Με πρωτοβουλία και χρηματοδότησή του, καθώς και με συνεισφορές ιδιωτών και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, το έργο αποκατάστασής τους ανατέθηκε στην Ελληνίδα τής Διασποράς αρχιτέκτονα Δάφνη Becket και διεκπεραιώθηκε με την συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικούς ορίζοντες, αλλά με την ίδια αγάπη και σεβασμό για την παράδοση: από τον ντόπιο καραβομαραγκό έως τον Γάλλο μυλωνά όγδοης γενιάς, και από τον Ελβετό ειδικό ιστιοπλοϊκών πανιών έως τους Ελληνες και Γάλλους μηχανικούς, υπεύθυνους για την επαναλειτουργία τών μηχανισμών τους. Σκοπός όλων ήταν όχι μόνον η αποκατάσταση τού οικοδομικού κελύφους με παραδοσιακά υλικά, δηλαδή τής εμφάνισής τους, αλλά και τής χρηστικής τους αξίας, την «ψυχή» τους, ώστε να είναι δυναμικοί και ζωντανοί οργανισμοί, φιλικοί προς το περιβάλλον.

Σήμερα, ο πρώτος μύλος επαναλειτουργεί ως αλευρόμυλος, με απώτερο σκοπό όχι μόνον να προσφέρει στους επισκέπτες του την εικόνα τής παραδοσιακής τεχνολογίας παραγωγής αλεύρου, αλλά και να συνδράμει στην αναβίωση τών παραδοσιακών επαγγελμάτων τού αλευρά και τού φούρναρη και την παραγωγή προϊόντων πραγματικά αλλοτινών.

Ο δεύτερος ανεμόμυλος, χάρη στην αντικατάσταση τής μυλόπετρας από γεννήτρια και την τοποθέτηση μεταλλικού δοκού κύλισης για την φτερωτή με μηχανικό φρένο, είναι σε θέση να παράγει ηλεκτρισμό από την αιολική ενέργεια. Τέλος, το σχέδιο για τον τρίτο ανεμόμυλο είναι η παραγωγή νερού.

Οι ανεμόμυλοι τής Χώρας εύλογα είναι ένα από τα αξιοθέατα της· είναι, όμως, προπαντός ένα ζωντανό μνημείο, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

  • Για να διαβάσετε τον απολογισμό τού εγχειρήματος από τον εμπνευστή του, κ. Charles Pictet, πατήστε εδώ.
  • Για να γνωρίσετε το ιστορικό τής αποκατάστασής τους από την αρχιτέκτονα Δάφνη Becket (στα αγγλικά), κάντε κλικ εδώ.
  • Για να δείτε τους ανεμόμυλους όπως παρουσιάζονται από την Europa Nostra, πατήστε εδώ.

Πηγές:

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61615

http://www.thebestinheritage.com/presentations/2013/windmills-of-the-monastery-of-st.john-the-theologian,,232.html

Δείτε και αυτό

Χωρίς κατηγορία

Δελτίο Τύπου Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Προβολής

Μετά την Πρόσκληση της Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάτμου και κατόπιν διευθετήσεως όλων των διαδικασιών για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, η ιταλίδα ταξιδιωτική δημοσιογράφος Cristina Gambaro και ο

Αξιοθέατα

Αρχοντικό Σημαντήρη

Το παλαιότερο κτίσμα της Χώρας μετά από την Μονή και πλάι στην περιώνυμη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, το Αρχοντικό Σημαντήρη κτίστηκε το 1625 από Σμυρνιούς τεχνίτες και είναι χαρακτηριστικό πατινιώτικο

Δημοσιεύματα

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής  του Δήμου Πάτμου σε συνεργασία με τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Σπύρο Παπαναστασίου και τους συνεργάτες (μοντάζ Θεολόγος Ε. Πέντες) του, παρουσίασαν δύο video-περιηγήσεις της