Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

To 1088 η Πάτμος με χρυσόβουλο παραχωρείται από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό στον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, έναν προικισμένο και μορφωμένο μοναχό από τη Βιθυνία, προκειμένου να ιδρύσει ένα Μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Ιωάννη και με αυτόν τον τρόπο να θεμελιώσει και προδιαγράψει την μοίρα του νησιού.

iera_moni_agiou_iwanni_theologou_2  ioanni_theologos_2 iera_moni_agiou_iwanni_theologou_1

Xτισμένη στην κορυφή της Χώρας, η Μονή δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από του τέλους του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο, ενώ από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η τράπεζα και τα κελλιά.

Τον 11ο αιώνα ανοικοδομήθηκε το Καθολικό και κατά τον 12ο αιώνα προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας, στη νότια πλευρά του καθολικού, ο ζωγραφικός διάκοσμος χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αι., ενώ την ίδια εποχή και λίγο αργότερα τοιχογραφήθηκε η τράπεζα της Μονής, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του καθολικού.

Tα κελλιά είναι παρατεταγμένα στη νότια πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου. Στη Μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια των μεταβυζαντινών χρόνων : του Aγίου Bασιλείου, του Aγίου Nικολάου, του Tιμίου Σταυρού, του Προδρόμου, των Aγίων Aποστόλων (1603). Δύο μικρότερα βρίσκονται έξω από τον περίβολο της μονής : του Aγίου Γεωργίου και του Aγίου Oνουφρίου (1611).

Περίφημη θεωρείται η πλουσιότατη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού και η Συλλογή των κειμηλίων του, τα σημαντικότερα δείγματα της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς στο επισκέψιμο σκευοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει έργα αμύθητης αξίας, λειτουργικά αντικείμενα και σκεύη με καλλιτεχνική και παιδευτική αξία και σημασία, καθώς και αρχαιότητες κλασσικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το link: www.patmosmonastery.gr

Για να δείτε την ψηφιακή αναπαράσταση της Μονής μπορείτε να επισκεφθείτε το site:
https://www.google.com/culturalinstitute/u/0/collection/patmos-monastery?projectId=art-project

  • Επικοινωνία: 22470 20800

Δείτε και αυτό

Αξιοθέατα

Ο Βράχος της Καλλικατσού

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Πέτρα της Καλλικατσού δεν είναι άλλο παρά η κατάρα μιας μάνας που (κυριολεκτικά) έπιασε τόπο: δελεασμένη από την πανέμορφη θάλασσα τού κόλπου, και ενώ μόλις

Δήμος Πάτμου

Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              Πάτμος,   14 Δεκεμβρίου  2017 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                 Αριθμ.Πρωτ: 7893       Δ/νση : Χώρα Πάτμος 85500                    ΠΡΟΣ: Τον κ. Δήμαρχο και τα Μέλη του  Δημοτικού Πληροφορίες:Ελισσαίου Ελένη                                 

Δημοσιεύματα

Πρόσκληση για Δ.Σ.

        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                              Πάτμος, 17  Ιουλίου  2018    ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                 Αριθμ.Πρωτ: 4716          ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ                                                                                             Δ/νση : Χώρα Πάτμος 85500