Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Unesco)

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Unesco)

Η αναλλοίωτη ομορφιά ανά τους αιώνες της Πάτμου ήταν εκείνη που οδήγησε την Unesco το 1999 να εντάξει το ιστορικό κέντρο της Χώρας, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της.

Τα κριτήρια που αποτέλεσαν τη βάση για την ένταξη αυτή ήταν τα ακόλουθα :

  • Κριτήριο (iii): Η πόλη της Χώρας στο νησί είναι ένας από τους λίγους οικισμούς στην Ελλάδα που έχουν εξελιχθεί αδιάκοπα από τον 12ο αιώνα. Υπάρχουν πολύ λίγες άλλες τοποθεσίες στον κόσμο όπου θρησκευτικές τελετές, οι οποίες χρονολογούνται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, τελούνται ακόμα αμετάβλητες.
  • Κριτήριο (iv): Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιον της Αποκαλύψεως στην Πάτμου, μαζί με τον συσχετιζόμενο μεσαιωνικό οικισμό της Χώρας, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα παραδοσιακού Ελληνορθόδοξου θρησκευτικού κέντρου προσκυνήματος εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
  • Κριτήριο (vi): Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιον της Αποκαλύψεως διαιωνίζουν την τοποθεσία όπου ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Θείος), αυτός ‛ον εφίλει ο Ιησούς’, συνέγραψε δύο από τα ιερότερα χριστιανικά κείμενα, το Ευαγγέλιό του και την Αποκάλυψη.

Όλα αυτά κι άλλα πολλά που θα ανακαλύψει ο εκάστοτε επισκέπτης στην Πάτμο είναι εκείνα που τη διακρίνουν και την καθιστούν έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς του κόσμου.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της αποφάσεως της UNESCO (στα αγγλικά) κάνοντας κλικ εδώ

patmos-to-nisiiera_moni_agiou_iwanni_theologou_1

Δείτε και αυτό

H Πάτμος

Κατάσταση Φορέων – Συλλόγων – Σωματείων Πάτμου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ 1)Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου (Η Ευαγγελίστρια) – Γαμπιεράκης Μάρκος 6977572233 2)Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας (Ο Όσιος Χριστόδουλος) – Πετρίδη Μαρία 2247032655 3) Σύλλογος Προστασίας και Προβολής Πάτμου – Χατζάκης Κώστας

Δραστηριότητες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  στο Δήμο Πάτμου η υπ’ αριθμ. 2252.1-1/91803/17/22-12-2017 ανακοίνωση  δρομολόγησης του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ «ΣΙ ΣΠΙΝΤ ΤΖΕΤ» Σημαίας Κύπρου  για το χρονικό διάστημα από

Προσκλήσεις Δ.Σ. 2017

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάτμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ               Πάτμος, 14 Νοεμβρίου 2017 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                  Αριθμ.Πρωτ: 6954 ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Δ/νση : Χώρα Πάτμος